Bode En Mind connectie

Body-mind connectie

Ooit wel geprobeerd om een grote glimlach op je gezicht te toveren terwijl je je down voelde? Het is vrijwel onmogelijk om negatieve gedachten te hebben als je met een grote glimlach rondloopt.

Je lichaam (body) en geest (mind) staan namelijk direct met elkaar in verbinding. Maar… wist je dat ze ook een hele sterke invloed op elkaar hebben? Er is namelijk sprake van een wisselwerking tussen deze twee.

De body-mind connectie kan jou zelfs helpen bij het behalen van jouw doelen.

Aan elkaar verbonden

Jouw gedachten en emoties zijn van directe invloed op je lichamelijke functies, zoals je hartslag, je bloeddruk, je slaappatronen. Daarom kan bijvoorbeeld stress lichamelijke symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, hyperventilatie of spierspanning. Als dit lang aanhoudt krijg je uiteindelijk pijn in je hoofd, nek, rug of op andere plekken in je lichaam.

Andersom heeft je lichaam ook invloed op wat je denkt en voelt. Wanneer je, je lichamelijk niet goed voelt, dan wordt het geestelijk ook een stuk lastiger om positief te blijven.

Kun je je nog een moment voor de geest halen dat je een keer hevige pijn had? Hoe was je stemming toen? Bij pijn zul je niet heel vrolijk door het leven gaan. Het is daarom belangrijk om voor beide even goede zorg te dragen, zowel lichaam als geest.

Het volgende klinkt misschien cliché, maar zoals met zoveel clichés, bevat ook deze een eeuwige waarheid:

“Je lichaam is de tempel van je geest.

Is één van deze twee niet in orde, of zijn deze twee niet congruent aan elkaar, dan zorgt dat vroeg of later (meestal vroeg al) voor gezondheidsproblemen.

Het leven, dat is pas topsport!

Leuk om te weten: ook topsporters maken optimaal gebruik van de body-mind connectie. Hoewel het er soms op lijkt dat ze alleen hun lichaam trainen, zijn ze in werkelijkheid voor een groot deel van hun tijd ook bezig met het trainen van hun geest.

Natuurlijk vaak onder begeleiding van een coach.

Maar hebben ze een dag geen zin en een vermoeid lijf? Dan weten topsporters en/of hun coaches zichzelf weer te motiveren met positieve gedachten. En zijn topsporters even niet in de stemming voor een lichamelijke topprestatie? Dan kunnen ze door hun lichaam tóch te laten sporten ook hun stemming weer op een ander spoor brengen.

Het bijzondere aan deze kennis is dat veel mensen wel ergens onbewust weten dat er een body-mind connectie is, maar dat ze deze nog niet bewust inzetten.

Wij moedigen je aan om deze verbinding wél bewust in te zetten! Probeer het eens uit. En deel hieronder je ervaringen. We horen graag wat het jou heeft opgeleverd!

Leave a Comment

Your email address will not be published.