Spaardoelen

Waar ga jij voor sparen?

Spaardoelen

Breng in kaart wat er maandelijks binnenkomt, hoeveel je uitgeeft aan vaste lasten en wat er overblijft om te sparen. Stel jezelf aan de hand hiervan spaardoelen vast. Hoeveel geld wil je aan het eind van het jaar op je spaarrekening hebben staan?

 

Werk met spaarpotjes!
Betaal je vaste lasten en verdeel je inkomsten vervolgens over verschillende spaarpotjes, zoals voor je woning, rijbewijs, vakantie maar ook niet te vergeten voor je hobby’s, weekendjes weg of avondjes uit.

Registreer je uitgaven

De eerste stap om geld te besparen is om erachter te komen hoeveel je uitgeeft. Houd al je uitgaven bij – dat wil zeggen elke koffie, huishoudelijke artikelen en contant geld etc..

Zodra je deze gegevens hebt, organiseer je alles op categorieën, zoals gas, boodschappen en hypotheek, en tel je elk bedrag op. Gebruik je creditcard- en bankafschriften om ervoor te zorgen dat je nauwkeurig bent – en ze niet vergeet.

Tip: zoek een (gratis) uitgaven-app om je op weg te helpen. Het kiezen van een digitaal programma of app kan helpen sommige delen van dit werk te automatiseren.

Budget voor besparingen

Zodra je een idee heeft van wat je in een maand uitgeeft, kun je beginnen met het opnemen van je uitgaven in een werkbaar budget. Je budget moet aangeven hoe je uitgaven opwegen tegen je inkomsten, zodat je je uitgaven kunt plannen en overbesteding kunt beperken. Zorg ervoor dat je rekening houdt met uitgaven die regelmatig maar niet elke maand plaatsvinden, zoals auto-onderhoud.

Tip: neem een spaarcategorie op – probeer 10 tot 15 procent van je inkomen te besparen.

Vind manieren om je uitgaven te verlagen

Als jouw uitgaven zo hoog zijn dat je niet zoveel kunt besparen als je zou willen, is het misschien tijd om te bezuinigen. Zoek naar niet-essentiële zaken waaraan je minder kunt uitgeven, zoals entertainment en uit eten gaan. Zoek naar manieren om te besparen op je vaste maandelijkse uitgaven zoals televisie en je mobiele telefoon.

  • Annuleer abonnementen en lidmaatschappen die je niet gebruikt, vooral als ze automatisch worden verlengd.
  • Leg geld uit om slechts eenmaal per maand uit eten te gaan en plekken te proberen die in de categorie ‘goedkoop eten’ vallen.
  • Geef jezelf een “afkoelingsperiode": wacht enkele dagen wanneer je wordt verleid door een niet-essentiële aankoop.

Spaardoelen instellen

Een van de beste manieren om geld te besparen is om een doel te stellen. Begin met te bedenken waar je misschien voor wilt sparen – misschien ga je trouwen, een vakantie plannen of sparen voor je pensioen. Zoek vervolgens uit hoeveel geld je nodig hebt en hoelang het duurt om te sparen.

Hier zijn enkele voorbeelden van korte- en langetermijndoelen:

Korte termijn (1 - 3 jaar)

  • Noodfonds (3-9 maanden van de kosten van levensonderhoud, voor het geval dat)
  • Vakantie
  • Nieuwe kleding

Lange termijn (4+ jaar)

  • Nieuwe woning of een verbouwing
  • Studie kinderen
  • Aanvulling pensioen

Als je spaart voor pensioen of voor de opleiding van je kind, overweeg dan om dat geld op een beleggingsrekening te zetten. Hoewel investeringen risico’s met zich meebrengen en je geld kunt verliezen, bieden ze ook de mogelijkheid om te groeien wanneer de markt groeit, en dit kan geschikt zijn als je voor de lange termijn spaart. Laat je in ieder geval altijd goed voorlichten!

Tip: stel een klein, haalbaar kortetermijndoel voor iets leuks en wat groot genoeg is waarvoor je waarschijnlijk niet het geld bij de hand hebt om het te betalen, zoals een nieuwe smartphone of vakantiegeschenken. Het bereiken van kleinere doelen – en genieten van de leuke beloning waarvoor je hebt gespaard – kan je een psychologische boost geven die de keuze van sparen directer maakt en de gewoonte versterkt.

Bepaal je prioriteiten

Na je uitgaven en inkomsten hebben je doelen waarschijnlijk de grootste impact op de manier waarop je met je spaargeld omgaat. Vergeet niet om langetermijndoelen te onthouden – het is belangrijk dat de planning voor pensionering niet achterop gaat bij behoeften op kortere termijn.

Tip: leer hoe je prioriteit kunt geven aan je besparingsdoelen, zodat je een duidelijk idee hebt waar je kunt beginnen met sparen. Als je bijvoorbeeld weet dat je in de nabije toekomst je auto moet vervangen, kun je er nu geld voor opzij zetten.

Spaar automatisch

Bijna alle banken bieden geautomatiseerde overschrijvingen tussen je betaal- en spaarrekeningen. Je kunt kiezen wanneer, hoeveel en waar je geld wilt overboeken of laat een deel van je salaris rechtstreeks op je spaarrekening wordt storten.

Automatisch sparen is eenvoudige manier om geld te sparen, omdat je er niet over na hoeft te denken, en het vermindert in het algemeen de verleiding om in plaats daarvan het geld uit te geven.

Controleer je spaargeld en doelen

Controleer je budget en controleer elke maand je voortgang. Dit helpt je niet alleen bij het houden aan je persoonlijke spaarplan, maar helpt je ook bij het snel identificeren en oplossen van problemen. Inzicht in hoe je geld kunt besparen, kan je zelfs inspireren om meer manieren te vinden om te sparen en je doelen sneller te bereiken.